16 June 2014

Kawan.

Assalamualaikum.

Hmm kalau ditanya siapa yang orang penting dalam hidup aku selain mak bapak dan family. Aku akan jawab kawan!

Tapi zaman sekarang nie, kau boleh dapat beribu ribu kawan. Tapi nak dapat kawan yang setia dengan kita amat lah payah. 

Dalam dunia sekarang nie kau akan kenal siapa kawan kau bila :

1.Bila kau dalam kesusahan.
Dalam situasi nie baru kau kenal siapa kawan, siapa lawan kau. Tak ramai kawan yang akan ada dengan kita bila kita tengah susah. Selalunya akan nampak batang hidung diorang bila kita tengah senang ja. Kawan time senang memang belambak, kawan time susah, bagai mencari kutu dekat bulu kaki. Terlampau lah payah!

2. Bila kau tengah 'papa kedana'.
Bila time time terdesak nie, kau dengan kawan bagai main sorok sorok. Jangan cakap bantang hidung, bulu hidung pun belum tentu nampak time macam nie. Yelahh, nanak pulak korang tu kaki meminjam memang lintang pukang kawan kau lari nyorok disebalik pokok. 

3. Bila kau gagal dalam sesuatu perkara.
Hmm bagi aku jarang lah nak jumpa kawan yang lari bila kita gagal dalam sesuatu perkara. Tak kiralah time gagal dalam exam mahupun gagal memikat mak guard dekat kolej. Tahu sebab apa time nie diorang tak hilang dan selalu ada disisi kau? Sebab diorang tengah tunggu masa yang sesuai nak gelakkan atas kegagalan korang. Eh? Hmm ada ka manusia macam nie? Maybe ada tapi dalam diam mungkin. Mintak simpang lah dapat kawan yang macam nie. 

Act banyak lagi jenis jenis kawan atas muka bumi nie. Cuma kita kena bijak memilih kawan. Biarlah berkawan yang mampu bawa kita ke arah kebaikan. Dan bukan nya menjahanamkan kita yang sedia nak jahanam nie. Mintak simpang lahh noh, hihi.


p/s: Maaf atas keterlanjuran kata tapi disebalik kata terselit kebenaran. Renung renungkan :)No comments: