5 July 2013

Medical Check Up.

Assalamualaikum.

Semalam wa tak sempat nak hupdate blog comel lagi gojes nie sebab kekangan masa. Agak busy sikit semalam sebab urus kan hal-hal nak masuk KPJUC nanti.
Okay. Firstly kalau nak sambung belajar mesti kena buat medical check up kan? So pagi semalam around 8 something macam tu, wa dengan parents wa pergi ke KPJ Penang untuk buat medical check up. Part nie yang den tak berkonan nie hahh. Masa duk register dekat emergency ward, adalah sorang staff nie duk sibuk on the phone. Oleh sebab dia India, so wa tak paham apa yang dia duk cakap. (Hello! Im here. infront of you. what the...)

Okay. Whatever. Lepas siap register, lepak-lepak jap dekat situ. A few minutes later, ada sorang nurse called out my name and suruh wa pergi buat urine and blood test dekat tingkat 2. Then wa pun naik ke tingkat 2 ditemani mak wa. Mula-mula kena buat urine test. Masuk je dalam washroom, Alamak! Macam mana aku nak buat nie. Tak reti baq hang! Hentam saja lahh.
Dah selesai, kena buat blood test pulak. Nervous sikit masa nurse tu tengah cari saluran darah dekat lengan. Buat nya dia tersilap cucuk, mampoih aku. Well human makes mistake. Haha tapi alhamdulillah, okay ja semua. Tapi wa tengok darah wa warna dia macam gelap nak kehitam-hitaman. memang macam tu eh?

Ohoiii, nie part yang wa paling tak suka. Di x-ray! I guess you olls already know why right? haha. Gila baq hang. Nasib yang x-ray wa tu perempuan. Kakak tu tengah buat praktikal. So i guess dia budak Medical Imaging. Kira wa punya senior sebab dia pun belajar dekat kolej Nilai tapi tak sempat nak berkenalan sangat. Nama dia pun wa lupa tanya. Before x-ray kakak tu tanya last day of period bila. Nahh, aku lupa bhai! Wa main agak je, pastu dia macam saiko wa. Dia cakap kalau tak datang period lagi kemungkinan pregnant. Gulp, ahh sudah! Evendoe wa tak pernah buat benda tak senonoh tu, bila orang dah cakap macam tu sapa tak takot kan? Pastu dia suruh wa pergi buat pregnancy test. Memang tak lah! Takpalah, proceed ja. Bila dah selesai, perghh lega gila. So the moral of the story ye adik-adik, akak-akak, bila datang period mohon tanda dekat calender. Jangan contohi saya ye. haha


Pastu kena ukur tinggi dengan berat, check blood pressure dan buat eyes test. Okay, wa bukan tak tinggi cuma bersaiz comel iaitu 149 cm and my weight is 44 kg. Alhamdulillah, blood pressure semua okay. Tapi sangkut sikit dekat eyes test. Wa dapat 6/9 for right and left. Maklumlah wa memang rabun pun. okay kena tukar spec kot, tapi baru ja buat last year, hmmm.


Lepas buat payment dan sementara nak tunggu result siap dalam 2 jam lagi, parents wa bawa pergi Aeon Jusco Seberang Prai sebab nak buka akaun bank Islam. Haa dalam shopping mall pun ada bank beb! Nak tunggu turn quiet long tapi proses dia kejap je. Tadaaa..


Team Harimau kot! Kau hado? Comel je kad bank nie. Ohh yeah, kad bank sekarang semua upgrade gitu. New maybank card ada lambang Superman. Bajet-bajet Man Of Steel gituuu, haha.

Lepas settle semua, kita orang pergi cari sport shoes untuk wa, heeee. So singgah lah dekat kedai Bata, so dapat lah sepasang. Pink you olls! Power brand je mampu. biaq lahh janji ada juga sport shoes nie, hihi.


Almost 2 hours, kita orang pun gerak balik ke hospital. Okay, nervous sebab result dah keluar, semua dah siap cuma nak tunggu jumpa doktor je. Tak lama sangat tunggu, pastu nurse tu panggil masuk bilik doktor. Thank God, doktor tu sangat baik dan peramah. Dr Noor Jinan if im not mistaken. Dia bagi sedikit advice dan motivate wa. kira confident level nak buat nursing nanti berkobar-kobar. Insya Allah, kalau ada rezeki dan peluang wa nak sambung ke peringkat yang lebih tinggi. Aminn :')

Thank you.


6 comments:

Mohd Ridzwan Abdullah said...

Good luck and hopefully u got what u want in life...

p/s: kasut tuh cantek la...sebab ada pink kat situ.

Asyiffa Aida ♥ said...

@Mohd Ridzwan Abdullah : thanks. insyaAllah :)

S.K.A said...

Amin =)..ha3..igtkn apelah wa td..besalah 1st time dtg blog comel ni..he3 tinggi n berat 2 comel je..ha3 terus leh imagine cmne..heeeeeee...ape pn all the best..

Asyiffa Aida ♥ said...

@S.K.A : haha terima kasih :)

Aida Ismail said...

Good luck for your future undertakings k dik ^^ Pray you all the best!

Anonymous said...

Kita samalah!!! Nak gi buat medical checkup jugak ni nak masuk kpjuc nilai nanti. Tapi cuakk takut semua ada lah nak check ni. Doakan saya!!! :((