9 June 2013

Ya Allah! Permudahkanlah Urusan Ku.

9/6/2013
Assalamualaikum.

Annyeonghaseyo. Hari nie seharian tanah Pulau Pinang disimbahi hujan. Alhamdulillah, sejuk sikit kalau tak rasa macam badan nie direbus-rebus. K wa tipu, haha.
Dalam entry sebelum nie wa ada bagitahu yang wa dapat tawaran ke KPTM Kota Bharu dalam jurusan diploma nursing. Pada mulanya, parents wa okay ja. Entah tetiba mak wa suruh cari kolej yang dekat-dekat sikit. Yelahh nanti kalu ada apa-apa hal senang nak balik. Lagipun nak pergi Kelantan tu pun dah nak pakai banyak duit.

So, wa pun ikut ja. Mak wa tolong cari kolej mana yang menawarkan jurusan kejururawatan nie. Tengok-tengok ada yang berdekatan, iaitu dekat Kolej Antarabangsa Teknologi dan Profesional Perlis. Memang dekat sangat. Kebetulan kampung wa pun dekat Perlis. Memang ayah wa suka sangat sebab dekat dengan rumah mak dia, haha.

Kira semua dah okay. Cuma tunggu besok ja, mak wa nak settlekan semua urusan. Kira on lahh study situ. Nak dijadikan cerita, tengah hari tadi wa saja check email. Tengok-tengok wa dapat tawaran ke KPJUC Nilai, Negeri Sembilan. Ya Allah! Alhamdulillah. memang cita-cita wa nak buat nursing dekat KPJ. Banyak orang cakap senang nak dapat kerja kalau join KPJ nie. Memang lahh KPJ nie hospital nie swasta, banyak nak guna duit tapi pepatah kan ada cakap, berakit-rakit ke hulu, berenang-renang ketepian. bersakit-sakit dahulu, bersenang-senang kemudian. Man nak tahu suatu hari nanti bila wa dah kerja wa boleh bantu family wa terutama parents wa yang dah banyak berkorban untuk wa :') 

Sebenarnya wa berat hati jugak nak pergi sebab KPJ kan nak guna banyak duit tapi mak wa ada cakap, jangan pikir pasal duit. Duit boleh cari, janji bila wa dah pergi sana niat belajar sungguh-sungguh. Ya Allah, memang tak dapat tahan, sebak kot. Sampai ter-menangis wa depan makpak wa. Aduyaii malu tapi nak buat macam mana. Tak dapat tahan sebak dalam dada nie. Terharu pun ada. 

Kalau nak dipikirkan, wa nie dah banyak susahkan diorang daripada wa kecil sampai sekarang. Lepas tu wa kecewakan diorang dengan result SPM wa yang tak seberapa tu. Sekarang, wa macam susahkan diorang lagi dengan nak tanggung pembiayaan wa nak sambung study nursing tu. Tapi diorang tetap suruh wa pergi study nursing dekat KPJ tu sebab diorang tahu itu impian dan cita-cita wa. Besar sungguh pengorbanan ibu bapa terhadap kita kan? kan? So, yang masih ada ibubapa tu tolong hargai dan sayangi mereka.

Sekarang nie, kira dah muktamad yang wa akan sambung study wa dekat KPJUC Nilai bulan 8 nanti. Means wa sempat lagi raya dekat Penang, yeahhha! haha. Sempat puasa dan pergi terawih dengan mak wa :) Moga-moga keputusan kali nie tepat. Terima kasih Ya Allah sebab mendengar doaku untuk menjadi seorang jururawat suatu hari nanti. Aminn :) Korang semua doakan wa berjaya ye? Terima kasih atas doa korang semua. Allah saja yang dapat balas jasa baik korang semua.


Thank you.



7 comments:

Mardeeya said...

goodluck k . semoga dipermudah urusan :)

eiyna tyna said...

sEmoga Allah permudahkan urusan awk . InshaaAllah :)

Asyiffa Aida ♥ said...

terima kasih. aminn :)

fadh leyanie said...

all the best bakal jururawat =D

Yana said...

Awak ada apply kpjuc ke?

Anonymous said...

nk tnye boley..bayaran yuran kpj kan 50 ribu kan..tp ptptn 45ribu..so yg selebihnye kene tnggung sendiri la ea??

Dyja Norsen said...

awakkk. boleh x ceritakan pengalaman pasal nursing dekat kpj ni? saya da apply, harap2 dapat. saya nak tau lebih lanjut blh x emel sy dekat dyja11norsen@gmail.com